Maatschappij & Cultuur

Jaarlijks worden er veel boeken gepubliceerd die onder de categorie maatschappij en cultuur vallen. Een categorie met geschiedenis, politiek, cultuur en nog veel meer veelzijdige onderwerpen die zeker de moeite waard zijn. We hebben drie boeken uitgelicht voor u.

Wadden

Wadden is een boek van Jochem Wijnands en gaat uiteraard over de Wadden en Waddeneilanden. Wijnands is geen schrijver maar een fotograaf en dat betekent dat het boek volstaat met prachtige prenten van de horizon, maar ook van zeehonden die liggen te zonnen op zandbanken.

Het boek is een samenstelling uit honderden uren materiaal en laat zien hoe het Waddengebied er écht uitziet, inclusief alle mensen en dieren. Het boek is bijzonder goed ontvangen door de lezers die het vooral een verademing vinden dat er aandacht besteed wordt aan alle elementen van de Wadden en niet alleen de zeehonden die in elk Waddenboek terugkomen.

Dit boek is zonder twijfel een aanrader voor alle mensen die meer willen zien van Nederland dan we altijd zijn. Het scherpe oog van de fotograaf laat betoverende beelden zien en laat ons eens zien hoe veelzijdig dit dynamische gebied eigenlijk echt is

De Vrouw Beslist

Een element uit de eigen geschiedenis die onderbelicht gebleven is, is de tweede feministische golf. Toch is dit een belangrijk punt geweest in de geschiedenis na de eerste feministische golf. Het is het beginpunt geweest waarna vrouwen meer bevoegdheden kregen en de status van de vrouw omhooggetrokken werd. Van de Loo gaat in op de stof en laat zien welke ontwikkelingen er geweest zijn, welke momenten beslissend waren aan het eind van de jaren zestig en wat er precies gebeurde. De illustraties verduidelijken het verhaal dat verteld wordt en dit boek biedt tegelijkertijd een goed historisch perspectief dat praktisch is voor alle mensen die een studie doen in deze richting – en de mensen die meer willen weten van de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Want beide feministische golven hebben een grote rol van betekenis gespeeld.

De Gordel van God

De Bijbelstreek, de Bible Belt, de zwarte kousen gemeenschap. Er zijn ontzettend veel benamingen voor het gebied waarin de kerk nog stevig in de samenleving staat. Maar wat is er eigenlijk waar van alle vooroordelen en wat gaat er rond in deze gemeenschap? Willem Oosterbeek zoekt het uit in het boek ‘De Gordel van God’.

Oosterbeek is journalist en atheïst en dat zorgt voor een nuchtere houding op de ontwikkelingen en denkbeelden die in dit gebied heersen. Het biedt inzicht in een gesloten samenleving, het geeft verklaringen en roept tegelijkertijd vraagtekens op. Het boek is goed ontvangen op wat spelfouten (hen/hun en namen) na en is een goed begin voor de mensen die de scherpe tegenstellingen in de Nederlandse samenleving beter willen begrijpen.

Het kernbegrip is de Zwarte Kousenkerk en het gebied in Nederland dat de Bijbelgordel genoemd wordt, waar ook direct de naam van het boek aan ontleend is. Verwacht geen waardeoordeel van deze schrijver, hij benadrukt namelijk zowel de positieve als negatieve aspecten van de samenleving.